sunnuntaina, maaliskuuta 24, 2013

Alkoholipostaus

Uhhh. Kamalaa. Jos asiat olis sellaisella tolalla kuin haluaisin, olisin tällä hetkellä Maarianhaminassa valmistautumassa viimeiseen starttiin lyhyen radan masterskisoissa, 4x100m:n viestiin (jos siis mut olis kelpuutettu joukkueeseen). No, jos et ole ekaa kertaa mun blogissa vierailemassa, tiedät, että mulla on tässä nyt jo puolen vuoden uintitauko takana jne. Asiat voisi olla kuitenkin myös paljon kivemminkin tällä vammaolkapäälläkin, eli ei olisi krapulaa. Nii-in, semmoinen pääsi tulemaan. Miten asiat sitten tähän tulivat? Sen piti olla ihan vain kiva "käydään vähän hienommin ravintolassa syömässä"- ilta. Todellakin. Mentiin ravintolaan, jossa oli sellaisia maistelumenuita ja sitten siihen kuului joku viinipaketti. Olen syönyt sellaisen kerran aiemminkin (sain synttärilahjaksi) ja silloin viinipakettiin kuului neljä annosta ja mun viinapäällä niistäkin oltiin jo melkoisessa hiprakassa, mutta tilanne pysyi sentään  kasassa. Kukaan ei kertonut mulle sitten vaan eilen, että tähän viinipakettiin kuului seitsemän (!!!!!) annosta. En edes juonut kaikkea, mutta silti tuo oli mulle aivan liikaa.  Yli kaksinkertaistin kerralla vuoden juodun alkoholin ja olo ei ole kiva. Tästä päästäänkin siis hyvin asiaan, eli alkoholiin ja omaan suhteeseeni siihen.

Joskus opiskeluaikaan olen tietysti käynyt bileissä ja ottanutkin, mutta siihen en aio kauheasti nyt puuttua, se oli se elämänvaihe ja se on mennyttä aikaa, ja sillä on kovin vähän tekemistä tämän hetken kanssa. Kuitenkin jo silloin, jos seuraavana päivänä oli reenit tai erityisesti peli, olin kyllä mukana usein bileissä, mutta selvinpäin. Olen ollut useasti myös baarissa selvinpäin ja mulla on ollut ihan kivaa. Tällaisilla kerroilla olen tosin siinä kahden aikaan lähtenyt yleensä kotiin, kun illan meininki on ollut jo niin humalaista, että itseä ei ole enää innostanut. Muistaakseni olen tasan kerran ollut pelissä hieman heikossa hapessa alkoholin vuoksi. Kyseessä oli jonain vapunaatonaattona ollut naisten kevätsarjan sabapeli, jolla ei nyt ollut niin kovin väliä, ja ainakin meidän tiimistä monet pelaajat olivat toistuvasti heikossa hapessa näissä lauantaiaamun sessioissa. Hauskinta tässä pelissä muuten oli, että tein sielä elämäni ainoa hattutempun ja seuraavan vuoden valmentaja oli vakuuttunut taidoistani todeten "No sä et oo ainakaan eilen ottanut mitään." Joopa-joo.

Näiden opiskelijavuosien jälkeen alkoholilla läträäminen on ollut yhä harvempaa ja  harvempaa. Kaveriporukan kesken järjestetyillä gaalaillallisilla, häissä yms. juhlissa ja joskus joillain konferenssireissuilla kyllä juon useamman kuin yhden, mutta muuten tosiaan eiliseen mennessä olin juonut tänä vuonna sen noin viisi annosta alkoholia. Miksi en sitten kauheasti juo?

Oikeastaan vastaus tähän on, miksi joisin? En ole kauheasti keksinyt syitä tähän. En erityisen paljoa tykkää alkoholin mausta ja harvoin sellaista tekee mieli. Kylmä vehnäolut joskus on hyvää, samoin joku oikea, englantilainen tms. siideri, mutta esimerkiksi viinistä en kauheasti perusta. Punkusta en tykkää yhtään, valkkari nyt on ihan ok. Kuohuviini ja rose-viini ovat mun mielestä parhaita, mutta kuoharia nyt ei yleensä ruoan kanssa juoda ja Suomen ravintoloiden rose-tarjonta on luokatonta. Mä lisäksi en oikein ole löytänyt sitä viininmaistelun taitoa ja myöskään harvoin mun suu kaipaa hyvän ruoan täydentäjäksi viiniä. Perjaintai-iltaisin mun mielestä on kivempaa rentoutua kokistölkin kuin kaljatölkin vieressä ja saunaolutta en ole ikinä oikein tajunnut. Lisäksi, mulla voi olla kivaa bileissä ilman alkoholiakin (ainoa haittapuoli on se ihana "mikset sä juo?" utelu)  ja erityisesti seuraavan aamun fiilikset on paremmat, toisin kuin nyt. Ja sitten tietysti, jos juo, ei oikein kovin hyvin voi treenata. Joukkueurheilussa aladivaritasolla tämä on vähän erilaista, kun reenejä ja pelejä ei ole kovin monia viikossa mutta kestävysurheilussa juomalla juhliminen usein saa aikaan melko pahaa jälkeä - ainakin pitkässä juoksussa. Niin, ei mulla muuta. Luulen, että vuoden alkoholiannokset on kaksinkertaistettu seuraavan kerran ehkä lokakuussa. Se tarkoittaa noin yhtä annosta kahdessa viikossa, kuulostaa melko hyvältä :)

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika sama suhtautuminen täällä. Nykyinen käyttö on läjhinnä tervetuliaismaljat isoissa juhlissa, jos silloinkaan. Ihan hyvä näin. :)

Tero Kautto kirjoitti...

Mä taidan olla ainoa triathleetti joka tunnustaa vetävänsä perseet useasti vuoteen :)

No näin keväällä ja kesällä ei tietty tule otettua edes joka kuukausi, ei yksinkertaisesti jaksa treenata muuten. Mä oon järkeilly tän homman silleen, että alkoholilla saa paremman superkompensaation silloin kun treenaa hieman vähemmän. Näin ne mulle liikuntalääketieteen opinnoissa aikanaan opetti. Vai olikohan se ihan noin? Monilla on esim. kivoja Juhannuspäivityksiä blogeissaan missä ne treenaa pari päivää putkeen. Itse käyn yleensä vetämässä aamutreenin ja sitten vaihdan kyllä Juhannusvapaalle johon alkoholi aika usein jossain määrin on kuulunut. Joskus oon humaltunutkin. Krapulaan muuten tottuu, mutta en mä silloin kyllä terveydellisistä- ja mukavuussyistä urheile.

Mutta omia valintojahan nämä jutut on. Tuo tyrkyttämien on kyllä perseestä.

Iina kirjoitti...

Voisin nyt heittää omankin näkemyksen tähän: Mun mielestä viini on keskimäärin hyvää (ja myös tietyt siiderit ja oluet) ja tekee aika moneen vähän juhlavampaan tilaisuuteen ihan kivan viimeisen silauksen. Silloin tällöin on myös kiva käydä hyvässä seurassa "yksillä" tai "kaksilla" ja joskus vaikka jatkaa siitä jonnekin tanssipaikkaankin. Tää ei kuitenkaan ole mikään läheskään joka viikonloppuun olennaisesti kuuluva juttu, vaan yleensä jossain määrin spesiaalitilaisuuksia. Aamuja kun treenit jää edellisen illan vuoksi välistä, on vuodessa yhden käden sormilla laskettava määrä, ja jos kaikilla on ollut hauskaa, en tunne siitä juurikaan omantunnontuskia.
Oon nähnyt aika läheltä mitä alkoholi väärin ja liikaa käytettynä tekee, mutta jos nyt pysyy ihan maalaisjärki siinä touhussa mukana ja elämässä on paljon muutakin sisältöä, en jaksais ihan hirveesti moralisoida hyvin satunnaisista viini- tai siiderilasillisista. Joskus teininä olin se armoton tiukkapipo ja bileiden ilonpilaaja joka paheksuen katsoi muiden touhua. Nykyään oon alkanut ottaa vähän rennommin.:)

Iina kirjoitti...

...niin ja tää sun teksti nyt ei mikään varsinainen moralisointipostaus ollutkaan, mutta se vaan tuntuu olevan melko tavallinen suhtautuminen esim. urheilubloggaajien keskuudessa ja piti nyt vähän avautua. :D

Kipa kirjoitti...

Tää onkin ollut yllättävän suosittu postaus, paljon suositumpi kun mitkään reeni- ja vammapostaukset :)

Niin, tähdennettäköön tässä siis sitä, että tässä kerrottiin mun suhtautumisesta mun juomiseen/juomatta jättämiseen, eikä ollut tarkoitus mitenkään arvostella muiden vastaavaa tekemistä. Enemmän yritin siis puolustella tässä sitä omaa juomattomuuttani, koska siitä on kyllä saanut kuulla enemmän kuin juomisistani silloin kun vielä pirskeissä tuli enemmän kurkusta prosentteja alas kipattaessa. Humalatilasta ei kukaan koskaan ole mulle urputtanut (paitsi mä itte, ihan todella pahasti), mutta sitä on epäilty useasti, että voiko mulla olla oikeasti kivaa, kun olen ollut saunaillassa kokislinjalla. Joo, voi olla, vaikka muut oliskin kännissä.

Meillä kotona on jouluna juotu kotikaljaa ja se on riittänyt juhlaan ihan hyvin ja riittää mulle vastedeskin silloin kun haluan. Välillä vaan ravintolassa muut ei oikein sulata sitä, että mä otan vissyä ja olen ollut tilanteissa, missä on kaikki mennyt ihan hämilleen, kun joku ei haluakaan sitä alkoholillista onnittelumaljaa, vaikkei olekaan autolla (ja sitten se aiheuttaa vielä ongelmia ilmoittamalla, ettei juo kahvia!). Hei oikeesti, ei mua haittaa se, että muut ottaa viiniä, mutta miks mun pitäisi ottaa, jos en edes tykkää siitä?

Mun mielestä kaikki saa juoda ihan niin paljon kuin huvittaa, kunhan eivät aiheuta sillä toisille (ja muiden omaisuudelle) mitään vahinkoa, siinä menee mun raja hyväksyttävän juomisen kohdalla.

Ja ei, mä en halua tottua krapulaan, eilinen oli aivan kamala päivä :)

Iina kirjoitti...

Joo suunnilleen näin ymmärsinkin, enkä mä tosiaan pidä absolutismia tai muuten vaan vähäistä alkoholinkäyttöä sen ihmeellisempänä juttuna kuin ns "keskivertoakaan", mitä se nyt sit ikinä onkaan. :)

Kauramoottori kirjoitti...

Mulla alkoholinkäyttö on vähentynyt suoraan verrannollisesti treenimääriin. Mitä tavoitteellisemmin on ryhtynyt liikkumaan, sitä raittiimmin on ruvennut elämään, vaikka ei viinalla tullut missään vaiheessa läträttyä. Sitä on vaan kyllästynyt siihen kosteeseen opiskelijaelämään, kun vuodesta toiseen samat naamat niissä pippaloissa pyörii.

Sen pari lasillista viiniä voi kyllä ruoan kanssa ottaa, kun hyvä ruoka on niin paljon parempaa hyvän viinin kera. Mutta toi 7 viiniannosta kuulostaa kyllä jo järjettömältä paketilta.

Kipa kirjoitti...

Joo, 7 annosta oli ihan liikaa, ei koskaan enää.

Tero Kautto kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tero Kautto kirjoitti...

Mun mielestä tuo on hyvä aloitusannos :) Sit muutama terävä ja baariin. Mutta ei tuo määrä ruoan kanssa ole kovin kivaa. Siis ei kännissä viitsi syödä hyvin ravintolassa

Kipa kirjoitti...

Meitä on moneen junaan. Toiset alottelee seitsemällä annoksella, toiset miltei sammuu samalla määrällä...