perjantaina, toukokuuta 24, 2013

Kipan piinaviikot -osa 1

27.4. Vesijuoksua tunti ja olkapään kuntoutusjumppa. Olkapää sentään parempi, jalat ihan tosi kipeet. En kestä tätä. Varasin lääkärin puolentoista viikon päähän, sillon olis täyslepoa 3viikkoa ja 4 viikkoa siitä kun kävelin viimeksi yli puoli tuntia.

28.4 Tänä yönä jalkoja ei särkenyt, mikä oli plussaa, mutta muuten ei naurata. Kun nousin seisomaan, alkoi melkein heti sattumaan. Vasempaankin jalkaan on palaamassa kipu, enkä todellakaan tiedä, mistä se on tullut, nukkumisesta? Siis nää menee vaan pahemmaks, mitä enemmän lepään. Tänään seisoin kun pesin taas ikkunoita. Taisi olla virhe, nyt sattuu vielä enemmän, molempiin jalkoihin. Olkapää ei kipeä, joten ei varmaan tarvi lääkärille sentään siitä soitella.

29.4 Tänään aamulla salilla ja hierojalla iltapäivällä. Päivän aikana jalat ei olleet niin pahat. Kävelin hierojalle 2,5km, lopussa tuntui jo vähän, muttei mitenkään pahasti. En tiedä, oliko hierojasta apua, mutta ainakin soleus oli melko juntturassa. Tibialis anterior sen sijaan oli ihan hyvässä kunnossa ja kuulemma ei mitenkään kireä. En tiedä, mitä tästä tulee. Olkapää on sentään jees, ei enää kipeä.

1.5 Jalat kipeät, tämän päivän suurin ponnistus autolla ajo ~tunti. Olkapääkin on ollut tänään selvästi kipeämpi kuin ennen :( Ehkä joudun sittenkin soitteleen sille lääkärille maanantaina.

3.5 Jep, jalat eivät sentään viime yönä särkeneet. Päivällä kuitenkin, vaikka istuin lähinnä sohvalla (eli kävelin vessaan, jääkaapille jne, yhteensä jos oikein summaa ylöspäin, kävelin n. 100m), oikeaan jalkaan tuntuu. Kylmääkin on näytetty. Käsikin on huono. Ei hyvä, taidan soittaa itselleni soittoajan lääkärille. EDIT! Lääkäri on sitten seuraavan kerran paikalla 20.5. Great, mitäs mä nyt tän käden kanssa teen. Itkettää vaihteeksi nää jalat ja käsi niin paljon, ettei tosikaan.

4.5 Samaa rataa mennään. Jalkoja särkee, käsi kipee. Ei toivoa paremmasta.

6.5 Tiättekö, mua ei haittais yhtään, vaikka satais lunta, jos pääsisin edes maastopyörällä ajamaan sepeliteitä puoleksi tunniksi. Mut en pääse. Pääsenkö koskaan?

7.5 Tänään on ollut oikea lääkäri/fyssaripäivä, ja huomenna sama meno jatkuu... Ensin työterveyslääkärille, jolta sain lähetteen huomiseksi ortopedille. Sitten heti perään fyssarille, joka jatkoi tutkimista ja totesi, ettei tää nyt ihan peruspenikoilta tunnu ja mietti, että jos tää sitten johtuiskin hermosta, ja siitä mun vanhasta välilevyongelmasta. Sinänsä en ihmettelis, koska selkä on alkanut taas kipuilemaan. Asiaahan ei siis auta yhtään se, etten voi liikkua. Fyssari tutkaili ja naksutteli ja teki kaikenlaista ja sain uusia hermoa mobilisoivia harjoitteita, ja viikon aikana voi kerran vesijuosta ja pari kertaa saleilla. Jihaa. Ensi torstaina mennään taas fysioon. Illalla sitten töiden jälkeen kävin vielä yhdellä hierojalla, joka tarvitsee harjoituskappaleita näyttämässä olkapäätäni (kiitos Jupis vinkistä). Ensin oli sitä mieltä, etten ole sopiva, koska ei voi niveltä rustovaurion vuoksi mobilisoida, mutta sitten tulikin toisiin aatoksiin, että myös hauista voi hieroa ja sitä kautta yrittää tehdä jotain. 
8.5 Tänään jatkettiin siihen, mihin eilen jäätiin. Ortopedilla siis oltiin. Tutki, kuunteli kertomusta, katseli toissa syksyn magneetin lausuntoa ja totesi, ettei tä nyt perspenikalta vaikuta, siis hänkin näin totesi. Sit passitti selän magneettikuviin, jos se olis sieltä selästä lähtösin. Ensin pitää saada tosin tohon työterveyslääkäriltä lupa, mutta eiköhän se sieltä tule. Sitten menin hierojalle, joka totesi, että ne mun säären lihakset on oikeesti ihan löysät ja ei mitään jumeja, ettei tää nyt peruspenikalta (edelleenkään) tunnu. Kolmas henkilö siis kahden päivän sisällä sanoo noin.  Selkä on alkanut olemaan tosi kipeä, mut se oli odotettavissakin tän liikkumattomuuden jälkeen. Mun kroppa vaan kaipaa liikettä!

10.5 Tein vähän aikaa seisten töitä, kun selkä on niin kipee, no jalat ei tainnut tykätä siitä taas. Tosi hieno homma joo...

13.5 Kävelin fysiolta töihin. Matkaa 2km. Ei sattunut kävellessä, eikä heti töissäkään. Palaverin jälkeen laitoin sitten kylmää ja nyt jalkaan sattuu taas noin kolme tuntia kävelyn jälkeen. :(  Niin, ja työterveys ei maksa magneettikuvaa selästä. Great. Olkapäähän laitettiin teippi, katsotaan onko siitä apua.

15.5 Selkä kipee, jalat kipeet, olkapää kipee jne.

16.5 Fyssari sanoi, että mun jalkaongelmat on kyllä vaan ihan arvailua, etttä mikä niissä on. Ehkä on hermo, ehkä ei, mikään ei ole tyypillistä ja mikään hermopumppaus/mobilisointi ei auta, niin ei voi tietää, onko missä vika. Tosi kiva tämä taas. Laittoi teipin oikeaan jalkaterään.

17.5 Uin 200m. Olkapää ei ole todellakaan kunnossa, liikkuvuus aika kaukana normaalista ja vaikka uida pystyikin, niin ei se mitenkään miellyttävää ollut. Nyt on mennyt 13 viikkoa leikkauksesta.
18.5 Eka päivä kaupunkilomalla jalkojen kanssa meni ihmeen hyvin, vaikka käveltiinkin melko paljon. Ei mitään kauheen isoa katastrofia, vasempaan ei satu, oikeaan sattuu vaan vähän.

20.5 Pingviinipäivä! Eläintarhassa oli  neljänlaisia pingviinejä. Ne oli hienoja. Odotin koko päivän ortopedin soittoa, mutta ei sitä kuulunut. Asiaa selviteltiin (kiitos avusta!) ja oli yrittänyt soittaa, mutta mun puhelin ei kyllä ollut vastaanottanut yhtään puhelua. Keskiviikkona uusi yritys. Jalat kohtuulliset, tai vasen ok, oikea ei niin hyvä.
21.5 Tänään sitten jalkoihin on sattunut enemmän. Vasempaan alkoi sattumaan kotona, vaikka siis tässä välissä oli lähinnä lento, päivällä kyllä käveltiin. Oikea on huono myös. En kestä.

22.5 Jalat rikki, ortopedi soitti vihdoin ja käski hakemaan toisen mielipiteen toiselta ortopedilta. Varasin ajan maanantaiksi. Tein fyssarin neuvomaa selän taaksetaivutusta välilevyn liikkuvuuden parantamiseksi. Se ei sattunut, mutta sen jälkeen sattuu niin paljon, etten kestä.

23.5 Fyssari arvailee, että varmaan tää selästä johtuu. Jos on pullistuma, niin siitä, jos ei niin sitten koska l4-l5 välilevy on jäykkä. Joo, ei kuulosta mun mielestä vakuuttavalta, varsinkin kun sanoo itsekin, että tää on vaan arvailua. En tiedä, mitä teen. En kestä. selkä vieläkin siitä eilisestä kipeä.

24.5 Sain eilen fyssarilta toisen, kuulemma Suomen parhaan jalkafyssarin nimen. Soitin tänään ajan ja sain sen 47 päivän päähän. Hienoa. Oikeaa jalkaa särkee oikeasti aika pahasti - 7viikkoa lepoa takana, ja lähtöruudussa ollaan.

To be continued...

5 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

No voihan nyt! Kaikki hankaluudet tulee vyörynä. Ei varmaan mikään tsemppi nyt auta, mutta haluan silti tsempata ja uskon, että kohta kaikki on vaan kaukaista painajaista.

Punatulkku kirjoitti...

Ei voi olla totta :(
Parempaa huomista kuitenkin toivotellen!

NinniM kirjoitti...

Ihan suoraan sanottuna, voi vittu!! Toivottavasti syy löytyy!!

Pia kirjoitti...

No on kyllä sua nyt hankaluuksilla paiskattu. Ihan epäreilua! Muistan ihailleeni sun juoksuaskelta pari vuotta sitten Kiskossa, toivottavasti pian uudelleen. Tsemppiä!

Kipa kirjoitti...

Njoo, ei tässä nyt oikein mikään lohduta. Ensimmäinen tavoite olis, että jalkoihin ei sattuis koko ajan, sitten se, että jalkoihin ei sattuis sen jälkeen kun oon kävellyt kauppaan ja takasin ja ehkä jossain viidentoista muun tavoitteen jälkeen olis se, että vois tehdä muutakin kun käydä salilla ja uimahallissa kellumassa.

Kiitso silti kaikille tsempeistä.