maanantaina, kesäkuuta 04, 2012

Uusi lelu

Satuin saamaan yhden palkinnon (nonsports) ja koska sellaiset kuuluu käyttää johonkin hauskaan, mutta oikeasti tarpeettomaan (ja koska palkintosummalla ei nyt ihan treenimatkalle lähdetä, vaikka niin ehdotettiinkin), niin ostin sillä sitten juurikin sopivanhintaisen Garminin 910:n. Koska mulla on tässä nyt ollut hyvää aikaa tutustua ko. laitteeseen ja jopa vähän testailla sitä, niin täältä pesee muutama kokemus. En ole mitenkään ihan superhyperteknologiariippuvainen ja käyttelen näitä laitteita vähän vähemmän tosissani, joten tekstiä kannattaa lukea se silmällä pitäen.

Ensinnäkin laite on musta, mikä on paljon kivempi väri kuin laitteen edeltäjäversiossa (oranssi). Laite on aika iso ja kolho, vaikka onkin myös tämä edeltäjäänsä pienempi (ainakin litteämpi). Mulla on aika kapeat ranteet, joten tuo möhkäle on silti vähän huono. (tosin ajattelin saada lahjaksi tähän sellaisen tekstiiliranekkeen, jota ei suositella isoranteisille :)

Laitteessa on eri lajeille toimintoja. Olen testannut juoksua, pyöräilyä ja uintia (25 ja 50m altaissa). Pyöräilyssä laite toimii ihan kivasti. Sykevyö toimii hyvin ja on kiva ja Polarin kanssa ollutta ongelmaa, että syke hukkuu tai on jotain ihan muuta kuin oikea syke (kuten esim 234 kävellessä tai 45 pää punaisena juostessa) ei ole ilmennyt. Laitteen saa myös pysähtymään automaattisesti, kun itse pysähtyy, mikä on kiva, niin ei tule liikennevalo-odottelut mukaan. Mähän tosin käytän pyörässä myös ihan normimittaria (täytyykin varmaan joskus esitellä millaiset mulla on Lucyssa ja Silviassa), joten itse ajon aikana en laitetta kauheasti katsele. Mulla on tosin tossa sellainen varoitusmerkki, jos syke kiipeää liian korkealle. Ikävä kyllä tää ei toimi ollenkaan niin hyvin kuin Polarin vastaava, joka piipittää niin kauan kuin syke on yli rajan. Tää varottelee miten sattuu. Tämänhän saisi myös värisemään ranteeseen, mutta mua ainakin henk. koht suoraan sanottuna ketuttaa, jos ranne tärisee kun polkee henkihieverissä jotain Syrjänmäkeä ylös, joten toistaiseksi en ole käyttänyt.

Juoksuun sitten. Mähän harrastan  tällä hetkellä enemmän kävely-hölkkä vuorottelua kuin juoksua. Laite toimii aika samalla tavalla kuin pyöräillessä. Hetkellinen nopeus tosin näyttää aivan puuta heinää suurimman osan ajasta, keskinopeus toiminee paremmin. Lisäksi kävellessä (vaikka siis kävelisin reippaasti), laite saattaa jossain vähän sankemmassa pusikossa oltaessa tulkita, että olen pysähdyksissä, vaikka etenenkin koko ajan. Tästä siis miinus.

No sitten uintiin. Laite ei mittaa sykettä vedessä, mutta innokkaasti odotin kojeen vetojen laskentaa yms. Laitteen pitäisi tunnistaa nähtävästi käännökset ja näistä laskee sitten matkan ja myös lajit. No, tämä ei oikein toimi. Tai lajit kyllä tunnistetaan jotensakin, mutta nähtävästi laite sekoaa aina liu'uissa. Ekalla kerralla uin 1000m ja kone näytti matkaksi 1750m... Ei mennyt ihan putkeen, ei. No, annoin tämän anteeksi, koska uin mm. 100m sekarin 50m:n altaassa silloin ja siitähän vehje "riemastui". Seuraavalla kerralla uin 25 altaassa ja nyt meni vain 150m:llä pieleen uitu matka. Laite saattaa selvästi seota tosiaankin alkuliu'ussa, ja sitä on tulkittu mm. selkäuinniksi tai oskus rintauinniksi sitten kun alkaa uimaan vaparia, aloittaa laite uuden altaanmitan laskemisen, eli tässä menee pieleen. Sekauinnissa lajit on tunnistettu kivasti, mutta alussa taas sekoillaan. Tästä siis ei pisteitä laitteelle. Alla vielä "analysoitu" sadan metrin sekauinti 25 altaassa. Lajien järjestys on siis perhonen, seläri, rinuli ja vapaa. Alun selkäuinti on jotain sekoilua.
Kaiken kaikkiaan ihan kiva lelu, mutta olisin kyllä toivonut vähän parempaa tuon uinnin suhteen. Ja niille teknologiariippuvaisille minulle-kelpaa-vain-paras-ja-huomaattehan-mikä-hieno-laite-minulle-on henkilöille (ei, en käytä tässä sanaa mies, vaikka mieli kuinka tekisi), voin todeta, että ostakaa vaan, on se varmaan sen väärti.

9 kommenttia:

Ninni kirjoitti...

Hienoa, että oot päässyt taas treenaamaan! :)

Mulla on Garminin toinen mittari, mutta käytän juoksussa kyseisen kilometrin keskinopeutta (= Tahti - kierros), en hetkellistä nopeutta (= Tahti). Automaattiseksi kierrokseksi on määritelty 1km. Näin antaaa tosi selkeän kuvan, että mitä vauhtia mennään. Toki ei näytä sitten hetkellistä nopeutta, mutta jos teen vetoja, niin painan lap, jolloin vauhti vaihtuu paremmin kuvaavaksi. :)

Kauramoottori kirjoitti...

Täällä yksi 910xt:een tyytyväinen teknologiariippuvainen välineurheilija. Testasin ennen hankintaa sitä järkyttävän rumaa möhkälettä, joka nimellä 310xt paremmin tunnetaan. Ei tarttenu kauaa miettiä, kun näki 910xt:n kuvat. Tätä kehtaa jopa julkisesti pitää ranteessaan.

Mä en oo testaillu noita eri uintilajeja, mutta matkan mittaamisessa ei vaparia tahkotessa ole ongelmia, jos ei tee tekniikkadrillejä tms. missä ei ole selkeitä käsivetoja. Käännökset laite tunnistaa kiihtyvyysanturilla, minkä takia päädyistä pitää ponnistaa käännöksen rekisteröinniks. En keksi selitystä, miten sulla laite keksii käännöksiä keskelle uintia. Ehkä sulla vaan on niin voimakkaat vedot ja terävät pingviinimäiset liu'ut että mittari luulee kummia.

Mun esimerkki matkalaskurin toiminnasta: uitu matka 14100m, mitattu 14075m http://connect.garmin.com/activity/170716004

juoksun reaaliaikanen nopeus ei tosiaan toimi fiksusti, mutta pitäs olla ihan softapuolen vika ja mahdollisesti seuraavassa päivityksessä korjattu. Esim 310xt:ssä reaalinopeus toimii paljon paremmin vaikka rautapuolessa ei ole isoja eroja.

Sitä kellon värinää ei tartte vieroksua, siihen tottuu eikä se ole häiritsevän kova. Mä en ainakaan pelkkää piippausta monesti huomaa, joten pieni kellon värähdys on tervetullut lisä. Esimerkiksi uidessa värähdyksestä tietää kellon menneen päälle, kun vedessä ei sitä ääntä huomaa.

Ninni kirjoitti...

Heh, mulla on juuri tuo Kauramoottorin mainitsema järkyttävän ruma möhkäle. ;D

marmi kirjoitti...

Täällä myös yksi "teknologiafriikki", jolla tosin menee hermo, jos laitteet ei toimi. Vanhan Polarin kasisatasen meinasin tästä syystä heittää lepikkoon melkein jokaisen käyttökerran jälkeen loppuvaiheessa. Tämä 910XT taas toimii ihan eri varmuudella (mm. tuon sykkeenmittauksen osalta, vaikka Polarin pitäisi olla siinä "edelläkävijä"!). Vielä..

En saa itsekään ylimääräisiä "lappeja" kesken altaanvälin ellen pysähdy tai tee muuta vastaavaa häröä (esim. korjaa lättäriä, joka on irronnut..). Ja tekniikkadrilleissä tai esim. lauta+potkut-yhdistelmässähän tuo ei mittaa ollenkaan/oikein matkaa. Yleensä tunnin treenissä saattaa tulla yksi tai kaksi altaanväliä väärin, mutta löytyypä noita 1,5h uintitreenejäkin, missä matka on oikein (jos ei ota huomioon esim. 15min lauta+potkut-settiä, joka näkyy taukona). Kaikki kolme (selkä, rinta, vapari) uintilajiakin, mitä osaan edes auttavasti, on tunnistanut miltei sataprosenttisesti tähän mennessä.

Kauramoottori pisti kyllä aika pahan - "katso nyt, kyllä tämä laite toimii, tässäkin tämmönen perus 14 kilsan *uinti*". :D Ja näyttäähän tuo toimivan.

Kipa kirjoitti...

Ninni, täytyy testata noita keskinopeusvaihtoehtoja joo. Mä tosin en halua mitään automaattisia kilsan välejä, kun teen nyt vielä tätä kävely-juksu vuorottelua ja ne ei nyt kilsan välein mee, mutta ehkä vaihdan sen näyttään aina kierroksen keskinopeutta, jos se olis parempi.

Kauramoottori: mä totisesti toivon, että toi sun "treenisi" on jostain tapahtumasta (en lue blogeja nyt, kun en henkisesti pysty, joten oon vähän pihalla, mitä porukka tekee). Mulla ei oo ollut mitään ongelmia käännöksen rekisteröinnissa, mutta tosiaan tulee noita ylimääräisiä altaanmittoja. Jossain tosin luki, että kun ohittaa jotakuta (kiihdyttää vähän), voi mittari seota. Lisäksi luulen, että rinulin läpiveto voi ainakin rintauinnin lähdöissä sekoittaa mittaria. Ja kyllä, mä en tykkää siitä värinästä, oon lainannut ton laitteen edeltäjää ja se meinas lentää Liikuntamyllyn seinään, kun värisi häiritsevästi :)

marmi: joo, munkin mielestä tässä toimii syke paremmin kuin Polarissa. En sitten tiedä, onko mun uinti niin surkeaa, että päättä, että mun lähtöliuku on aina selkäuintia. Tiedä häntä.

Kauramoottori kirjoitti...

:D ihan normisettiähän toi on mulle altaassa

Eli olin mukana 6h uinnissa soolosarjan kisaajana/hulluna ja toi käppyrä on sen kerran tulos. Ensvuonna olis vissiin tarjolla pidempikin kuin 6h uinti, järjestäjät Heinolassa puhuivat jopa 24h uinnista...

Toivottavasti löydät viisastenkiven Garminiis ja saat sen uintihommiin tolkkua.

Kipa kirjoitti...

Mä mietinkin, että olisko toi ollut Heinolasta, kun muistelin, että siellä päin oot vaikuttanut. Pari tyyppiä sieltä on uintikuvioiden kautta tullut tutuksi ja sitten mailiin aina pamahtaa noista tapahtumista mainosta. Vielä en oo lähtenyt mukaan...

juge kirjoitti...

Minulla on vanhempi Garminin juoksutietokone ranteessa. Pidän siinä lähtökohtaisesti neljää tietoa ruudulla koko ajan: juostu aika ja matka sekä koko lenkin ja kuluvan kierroksen (kilometrin) keskitahti. Tarvittaessa sykkeenkin saa ruudulle.

En oikein edes muista millaista juokseminen oli ennen tätä :)

Kipa kirjoitti...

Joo, kyllä tää varmaan, kun tottuu. Mähän en ikinä oo kauheesti treenannut laitteiden kanssa vaan fiilis on ollut usein mittarina. Nyt taas pohjalta aloittaessa tosta on kyllä ihan iloa, ettei näännytä itseään liikaa.