keskiviikkona, elokuuta 31, 2011

Summa summarum

Olen jo selostellut jokseenkin kattavasti, miten treenailen eri lajeja. Triathlon kuitenkin on yksi laji, jossa on kolme osasuoritusta, joten jonkinlainen yleiskatsauskin harjoitteluun lienee paikallaan. Tarkoitus on siis kunnon harjoituskaudella (eli n. puoli vuotta ennen kisaa aletaan, tätä ennen peruskuntoa vaihtelevasti ja monipuolisesti) reenailla  kutakin lajia 3-4x viikossa. Siitä voi sitten laskea, että aika monena päivänä tehdään kahtakin lajia, jolloin toinen reeni ennen töitä alkaen noin kello kuus ja toinen sitten töiden jälkeen/illemmalla. Kun päälle tulevat vielä lihashuollot puntin, joogan, pilateksen ja venyjen muodossa, niin kyllä tämä harrastus aika aikaavievää puuhaa on. Toisaalta, en edelleenkään katso telkkaria, kun en ko. laitetta omista ja näin ollen keskivertosuomalaiseen verrattuna säästän vuorokaudessa kolmisen tuntia. Venyjä teen tosin Gilmoren tyttöjen tms. seurassa.

Talvikaudella juoksua ja pyörää korvataan luistelulla ja hiihdolla, uintia olen pyrkinyt pitämään ympäri vuoden ohjelmassa vähintään sen 3x viikko, vaikka nyt kesällä selkäongelmien vuoksi jouduinkin tästä loppukaudesta tinkimään. Treenit yleisesti pyrin rytmittämään niin, että kovemmat harjoitukset eivät olisi peräkkäisinä päivinä tai ainakaan ei samana päivänä kahden eri lajin kovaa harjoitusta. Yleensä aamutreenit on niitä rauhallisempia, tosin uinnissa tämä ei aina pidä paikkaansa. Koskaan en tee samaa lajia kahta kertaa päivässä.

Triathlonin neljättä osa-aluetta, vaihtoja treenaan jonkin verran. Pyöräilyn jälkeistä juoksua siis kerran viikossa n. 15 minuuttia pidemmän pyörälenkin jälkeen ja tämän lisäksi muutamissa brick-harjoituksissa tulee pyörä-juoksuvaihtoja. Uinnin jälkeistä pyöräilyä en tainnut harjoitella kertaakaan tänä vuonna. Pyöräilykenkien pukemista pyörän päällä harjoittelin sitten sitäkin enemmän, kun on kuivaa, voi lenkin aloittaa ihan hyvin sukkasillaan, jolloin siinä ekoilla sadoilla metreillä on sitten helppo tätä osa-aluetta treenata ja lenkin jälkeen sitten tietyti sitä kenkien poisottoa.

Ensi vuodeksi tarkoitus olisi kasvattaa treenien pituutta. Frekvenssi on jo riittävä, nyt aletaan haalimaan vähän pidempiä treenejä. Tämä kuitenkin maltilla, jatkaen vuoden aikana hyväksi havaittua "Vähemmän on enemmän" linjaa. Palautumisesta ei saa tinkiä, koska muuten treeneistä on lähinnä haittaa ja vammautuminen on liian suuri vaara. 

Tänään off-season on ohi. Huomena sitten pitkästä aikaa tri-seuran uintireeneihin, mitäköhän siitäkin tulee? Ja miten selkä kestää? Se on ollut viime aikoina todella pahana, kipeä oikeastaan koko ajan, vaikken ole uinut sitten vanajavesiuinnin. Pitäisi vissiin oikeasti soittaa sille fyssarille. Olisi hyvä tietää, mikä ongelma selässä on.  Kuulemma välilevyn pullistuma on melko epätodennäköinen, kun kipu ei säteile jalkoihin, mutta mistäs sitä koskaan tietää. Joku vika selässä tai jossain muualla kropassa kuitenkin on ja syksyn aikana tämä olisi syytä saada kuntoon.

 Se on siinä. TkT.

4 kommenttia:

Ninni (energianurkkaus.vaikuttajamedia.fi) kirjoitti...

Onnittelut TkT! :)

Näitä treenejä kun lueskelee, niin tekee mieli itekin enemmän treenata! :)

Kipa kirjoitti...

Kiits. Älä liikaa kuitenkaan treenaa, "Vähemmän on enemmän" ;)

Kauramoottori kirjoitti...

Onnittelut tutkintotodistuksesta!

Kipa kirjoitti...

Tak